-
Vítame vás na FreeSpace Fóre
Ak sa chcete zapojiť do diskusií, prihláste sa. Ak nemáte konto, zaregistrujte sa.
- Prihlásiť sa
- alebo
- Zaregistrovať sa
-
Fotky
-
Štatistiky členov
3 572
členov2 578
Najviac prítomnýchNajnovší člen
ivuska
Registrácia -
Štatistiky Fóra
3,8k
tém332,1k
príspevkov
-
Daj vedieť priateľovi
-
Najnovšie témy
-
-
Najnovšie príspevky
-
Pridal Tono · Zverejnené
S jazykom je to zvláštne. Moje vnučky vyrastajú v rodine, kde otec je Američan a matka Slovenka. "Kuchynským" jazykom je doma angličtina. Staršia vnučka je bilingválna, v jej slovenčine necítim žiadny prízvuk a keď som sa spýtal zaťa, či v jej angličtine "cítiť" slovenský prízvuk, tak povedal, že nie. Mladšia vnučka má však zo slovenčinou problém. Je komické počúvať, ako mladšia vnučka skloňuje "angličtinu v slovenčine" Bohužiaľ je to aj jej handicap v kolektíve slovenských detí, kde sa zrejme stretáva s výsmechom, z jej vyjadrovania. A tak sa "zaťala" a radšej v kolektíve detí mlčí. Toto jej "mlčanie" spôsobilo, že ju neprijali do prvého ročníka základnej školy. Podľa psychológov, ako "mentálne zaostalú". Ja s ňou komunikujem, a žiadnu mentálnu zaostalosť som nespozoroval. Problém je len v tom, či je ochotná otvoriť sa, alebo "vzdorovať". Schopnosť bilingválne ovládať jazyky je zrejme individuálna, niekto má talent na jazyky, iní nie. Nemusí to nutne súvisieť s intelektom. V angličtine, podľa jej rodičov, nie je "mentálne retardovaná" a ani v slovenčine, keď komunikuje so mnou, lebo mi dôveruje, že sa jej vyjadrovaniu nevysmejem. Našťastie si nedávno našla kamarátku s ktorou si rozumie. A ak si ľudia nájdu vzájomný vzťah, potom si porozumejú aj v jazyku. Ja zo zaťom dlhé hodiny komunikujeme v angličtine, ale o anglickej gramatike nemám ani šajn. Angličtinu som sa začal učiť až po 50 tke. V angličtine dnes riešime dokonca aj filozofické, etické a politické problémy, (ak už niečo spolu popijeme). Američania sú zrejme zvyknutí, na "národnostné dialekty" angličtiny. Ak si ľudia nerozumejú, nepochopia sa, ani keď hovoria rovnakým jazykom. -
Pridal Tono · Zverejnené
Naopak, imperializmus veľmocí je dnes aktuálna téma a bytostne sa dotýka príčiny a následkov Rusko - ukrajinského konfliktu. -
Pridal buky · Zverejnené
Nereagovať sa nedá. S takýmto názorom by som všetkých dal do ringu s barbarom. -
Pridal irb · Zverejnené
Takéto príspevky (aj tie vyššie moje o kapitalizme) by sa vlastne nemali objavovať v tejto téme. Je tu na Freespace možnosť reagovať na nejaký príspevok avšak preskočiť s reakciou do inej (vhodnej) témy? -
Pridal alamo · Zverejnené
A skutočne ide až o "úpadok civilizácie"? Civilizácia a kultúra, sú dve odlišné veci. Často sú hrubo zamieňané. Pojem civilizácia, jednoducho znamená že veľká skupina ľudí žije na jednom mieste "v meste" na základe nejakých spoločných zákonov, zvikov, dogiem a "tabu". A keď "mesto" navštívi "prírodný človek - barbar", obvykle prvý jeho dojem s civilizácie je, že civilizácia hlavne hnusne smrdí. Čo civilizovaných ľudí môže šokovať, kým si neuvedomia že vlastný smrad nikto necíti. V stredoveku taký pvotný čuchový vjem, s príchodu do civilizácie bol vraj otrasný zážitok. Dnes civilizácia nechutne smrdí, napríklad asfaltom a inými techno smradmi. Či je akurát toto pokrok, je otázka sama o sebe. Aj Moskva, je civilizácia.. Aj Peking, je civilizácia.. Úplne tá istá.. .. Podľa mňa sa skôr, rozpadá - mení kultúra. Naše momentálne stredoeurópske kultúrne elity, boli vychované v neotrasiteľnej viere že "západ náš nedostižný vzor", a nutnosti prejavovať tomu vzoru neskonalú servilitu. Problém je že ten nedostižný vzor, ktorý sa máme snažiť čo najsnaživejšie napodobňovať, sa v praxi začal prejavovať akosi podivne. Ide to s ním od mantinela k mantinelu.. Od extrémne vypätého woke pokrokárstva, k zapšklému neo pseudokenzarvativizmu (či ako tomu nadávať?) Naše kultúrne elity sú s toho, náležite otrasené. A nevedia na to reagovať.
-
-
Najnovšie zápisy v blogoch
-
-
Najnovšie komentáre v blogoch
-
Pridal Tomáš · Zverejnené
Presne tak. Že proste budem večne bez peňazí a budem len prežívať. -
Pridal Proteus · Zverejnené
Dalo sa schudnut, kebyze chudnes konstantne postupne. Lenze ty si taka tlchuba, ze to uz asi ani pravda nie je. Chcel som, chcel by som... Najhorsie slovne spojenie. Nechaj si to pre seba. Tym nas nezatazuj. -
Pridal Sniper · Zverejnené
Takže si predpokladal, že 8 mesiacov nebudeš žrať a vďaka tomu schudneš o 40 kilov? Tak si to myslel? -
Pridal Tomáš · Zverejnené
Zistil som že nijako. Len teoreticky to vyzeralo že sa dá. Že budem furt bez peňazí, tým pádom nebudem jesť, bude energický deficit a schudnem. Ale vždy sa nejako dostanem k peniazom a to už dokopy nejde. -
Pridal Sniper · Zverejnené
A oproti 1. septembru je to o koľko menej? Či do mája stále času dosť? Si presne v polovici a neschudol si nielenže polovicu toho, čo si mal schudnúť, ale neschudol si vôbec nič! Aké vyžraté prasa si bol pred 4 mesiacmi, rovnaké vyžraté prasa si aj dnes. Ako chceš v novom roku schudnúť za 4 mesiace 40 kilov, keď si nebol schopný schudnúť v starom roku za 4 mesiace ani 20 kilov?? Však do mája času stále dosť, že ty tlčhuba?
-
-
Najviac príspevkov
-
Sniper
33570 -
game
33494 -
tyso
14016 -
aljak63
12010 -